html templates
Mobirise

 Mik a kúttal kapcsolatos követelmények? Homokmentes, megfelelő vízhozamú, legalább 110 mm átmérőjű kút  a jó megoldás.  Ha opálos, vagy homok ül le egy pillepalackos mintában,  bármilyen szivattyú hamar , 1-3 év alatt akár, - tönkre megy.  Narancssárga  PVC csővel csövezett kutak  is  megfelelők, de  az  igazi a  kék kútcső, ez 30-50 évig  is jól  bírja a  föld deformitásait. A megfelelő  szűrőzés nagyon  fontos, a kútfúrút jó leinformálni. Kérdezzük meg, hol kezdődik a  szűrőzés, oda nem ajánlatos szivattyút  tenni, átszívja a  homokot.  Nem nagyon érdemes  a szivattyú   " munkaponti mélységét" figyelembe  venni, a változó fordulatszám miatt. Úgy helyezzük le  a szivattyút, hogy a legrosszabb  esetben is  legalább 2  méter vízoszlop legyen felette. Így szívja a legtisztább vizet.
Sok kis vízhozamú kút működik sajnos úgy, hogy  a szárazfutás gátló kapcsolgatja:  leszívja, majd  ha  feltelik 20 perc múlva újra  indul. A szivattyú fordulatszámának szabályozásával  is  eredményt  érhetünk el, ez egyben kútkímélő megoldás is.
Természetesen asott kutak, tó és folyó is  megfelelő  vízforrás, csak jő szűrőkosár kell, akár körbecsavart szunyogháló is elegendő.


60 mm átmérőjű, "alföldi" kutak.  IGEN NAGY SZÁMBAN vannak 60 mm  átmérőjű , szürke szennyvíz lefolyócsővel kialakítoptt  kutak, főleg az Alföldön. Akár 2-3 óra alatt  kialakítják ezeket a lyukakat egy erősebb   pisztolyfúróval. Ha leszűrőzik és rendesen kikompresszorozzák, egy  részük  jó vízforrás, akár nagyobb vízmennyiségre is, 

Ha  a (működés közbeni vízszint) nem megy  6-7 méter alá, akkor  felszíni szivattyúval, vízérzékelővel ellátva   jó napelemes szivattyúrendszer alakítható ki, A szivattyú fordulatszáma adott esetben  a gyengébb  vízhozamhoz igazítható, hogy ne szívja le a  kutat. Ellentkező végletként volt kút, ami percenként 150 litert adott, és mindössze 20 méter mély volt.

Ha a vízszint jellemzően 10 méter alatti, csak 2 colos búvárszivattyú jöhet számításba. Méreteiből adódóan teljesítménye 10-18 liter percenként, naponta  10 köbméternél többre napelemes  táplálással nem számíthatunk. Ez itatáshoz, dagonyához bőven elég.

A méretből adódóan ez a búvárszivattyú nem  egy  robusztus darab, hamarabb  elhasználódik mint 4 colos társai. Ám belemegy a 60-as csőbe, és teljesen automata.