Mobirise

"LORENTZ" szivattyúrendszer telepítése

Lorentz napelemes szivattyú

Ennek a rendszernek minden eleme napelemes üzemre készült. Rendkívül tartós, időtálló  kivitel, minden darabja rozsdamentes anyag.   Ellenőrizzük az alkotórészeket, alapszinten
1 db  szivattyú, (centrifugál, csavarszivattyú vagy  felszíni)
1 db kontroller, öntött  IP68-as védettségű  kék alu házban
1 db szárazfutás jelző  szenzor (Kötelező)
Lehetséges kiegészítők:
-Elektronikus nyomásérzékelő
-Tartályba, vályúra szerelhető vízszint érzékelő
-ÖNTÖZÉSHEZ:  speciális zónavezérlő
A szivattyút érdemes kábellel együtt megrendelni,
gyantás zsugorcsöves toldással szállítjuk.

A szivattyú letelepítéséhez első lépésként fektessük  le a  szivattyút  egy  viszonylag  tiszta helyre a kút  közelében és húzzuk ki a  tápkábelt valamint  mellette a szárazonfutás gátló szenzor vékonyabb  kábelét  is. A szivattyúhoz egy KPE toldón keresztül rögzítsük a  megfelelően hosszú KPE csövet, . A szivattyúhoz közel, 20-30 centiméterre gyorskötözővel rögzítsük a szárazonfutás gátló szenzort, majd  éertelemszerűen 3-5 méterenként a két kábelt kötözzük  össze a  csővel. Fekete gyorskötözőt  használjunk, az  tartósabb.  Érdemes a  kútfedelet is előkészíteni. A szivattyú felfüggesztéséhez használt polipropilén kötelet vagy  rozsdamentes sodronyt ( 40 m felett ajánlott) szintén  fűzzük vbe és  rögzítsük a  szivattyú rögzítő szemeibe, és  biztonságosan rögzítsük.  A függesztő kötél vagy sodtony  nem köthető a csőhöz,vezetékhez,  az  egy  független biztonsági eszköz, amivel  a  szivattyú  bármi történés esetén még  felhúzható.

Ha mindezzel  készen vagyunk, akkor leengedhetjük az egész szivattyú-szerelvényt a  kútba.. Egy  40  méteres  cső esetén  például  két  ember  engedi a  szivattyút,  egy  ember   engedi a  kötelet.  Egy  ilyen  rendszer  súly  30-50  kg,  két  ember  meg  tudja  tartani, sőt a kötélre  lépve  egy  is. Hallani kell, ahogy  eléri a  vizet, egyet  toccsanik. 100-150 méter mélyre  telepített  szivattyú  esetén 4-5  ember  szükséges .  Ha  a  leengedés  megfelelő  mélységet  elérte, kössük  ki  a  rögzítő  kötelet. A  szivattyúra szerelt  csövet  is  érdemes   megfelelő  biliccsel  ideiglenesen  lerögzíteni, valamint a  vezetékeket  is. A  fő teherviselés a  kötél/drótkötél feledata, de valamennyire  a  csőnek  és a  vezetéknek  is  húzott  állapotban kell  lenni, ne  engedjük meg,  hogy a  kútcsőbe összeharmonikázva  legyen. A  kötél  megnyúlik,  igy a cső és vezetékrögzítést az  első  pár  hónapban fokozottan  kell  ellenőrizni. Drótköteles  megoldásnál  ez  nem fordul  elő.

A következő pont a  kontroller felrögzítése, akár  a napelemek  oszlopára. akár  az  aknába. Vegyük le a  fedelét. Ha  a napelemek  a  helyükön vannak -  külön menüpont a  napelemek szerelése-  akkor  értelemszerűen  kössük  be a vezetékeket. A  motor vezetéksorrendje  legyen:  SZÜRKE,BARNA , FEKETE, a  zöld/sárga  védőföldelés  külön csavarosn szorítóba  kerül. A  napelemeket  polaritáshelyesen kössük be, a   szárazonfutás érzékelőt is,  ez  polaritásfüggetlen.  A  nyomás ée vízszint érzékelőket is  a rajzos ábra alapján  lehet  bekötni.

Ha  minden  a  helyén  van, kapcsoljuk  be, folyni fog a  víz..

 -