best website templates
Lorentz szivattyú

    


Kétféle , preciziós kivitelű búvárszívattyút gyárt a LORENTZ cég:
1.) helikális ( csavar) szivattyút nagy (10-19 bar) nyomásra, kis vízhozamra 2-20 m3/nap

2.) cenrifugál szivattyút alacsonyabb ( 2-6 bar) nyomásra, án nagy vízhozamra 10-250 m3 /nap
3.) szerves eleme minden estben a rendszernek a napelemek egyenáramát kvázi-háromfázisú váltakozó árammá átalakító Kontroller. Ez tartja ellenőrzés alatt az egész szivattyút, biztosítja a teljesen automatikus indítást, leállítást. Biztonsági feladatokat is ellát, túlterhelés, rövidzárlat esetére.

Mindkét szívattyúnak közös jellemzője a telejesen rozsdamentes, szerelhető, javítható fém kivitel.
Ezen belül külön figyelmet érdemel a szívattyú lelke, a műküdtető motor.

Ezt kifejezetten napelemes célra fejlesztették ki. Állandó, ritkaföldfém mágneses, kiöntött háromfázisú tekercsekkel rendelkezik. Csapágyazása különleges: vízkenésű bronz siklócsapágyak és kerámia talpcsapágy. A motor víztöltésű, 10-14 fokos vízbe merült, túlmelegedés kizárt. Itt is megemlítjük: mivel a motorban némi vízcirkuláció van, nagyon fontos a víz tisztasága, homokmentessége. Már kismértékű homokszennyeződés is csapágybemaródást okoz, jelentősen csökkentve az élettartamot. Ez az élettartam általában 6-8 év, de találhatók már 10 év óta üzemszerűen használt példányok is. 

 Szakmai hozzáértőknek: itt említjük meg, hogy bár három „fázis” megy a motorba, igazából a motor egy kefe nélküli, elektronikus kommutálású elektromotor, aminek a forgási sebességét a fényviszonyoknak megfelelően szabályozzák, ferkvenciaváltoztatással. Igy érhető el, hogy a motor, bár alacsony fordulatszámon, de a szívattyúzáshoz megfelelő nyomatékkal forog. Ennek eredménye, hogy felhős időben is folyik a víz, nyilván kevesebb mennyiségben, de folyik, akkor is, ha mély a vízszint.  

Nagyon fontos eleme a rendszernek a Kontroller. Előállita a motor működtetéséhet szükséges áramot, de ezen felül ellenőrzési, védelmi feladatokat is ellát, melyekről LED-lámpákon keresztül tájékoztat.

1. Bekapcsolt-kikapcsolt állapot, a szívattyú fordulatszáma ( a LED villogással arányos)

2. Szárazfutás érzékelés. Ha a vízszint lecsökken, automatikusan leállítja a szívattyút, majd 10 percelteltével indítja újra. Egy külön érzékelő szenzor tartozik hozzá.

3. Tartály üres/tele vezérlés lehetősége, egy szokványos úszókapcsoló bekötésével

4. Távoli ki-be kapcsolás lehetősége, akár mobiltelefonnal, de akér 200-500 méteres vezetékkel is

5. Szorulás, akadás kijelzése: ha a szivattyú motorja pl. szennyeződés miatt túlterhelődik, automatikusan leállítja a rendszert. Egy ilyen leállás esetén nem is indítja újra mindaddig, míg azt egy szakember nem ellőrizte.

6. Túlfeszültség - védelem. A napelemes rendszer hibája miatt, ha a megengedettnél bagyobb feszültség kerül a kontrollerre, leállítja azt, a hiba elhárításáig.

7. Átkapcsolás 12-24-48 Votos akku üzemre. Ha az üzemi körülmények megköveteleik, akkumulátorokben tárolt energiával is működik a szivattyú, nyilván bármikor, bármely időben ki-be kapcsolható. A lemerülő akkuk állapotát is kijelzi. 

8. Bluetooth-os  mobilkapcsolattal rengeteg paraméter  beállítható, megfigyelhető, a  kontroller  3  évre  naplóz. Internetes távszabályozás  is  kiépíthető.

Az előbbiekben leírtak alapján a napelemekkel kilalakított szivattyúrendszer biztonságosan, teljesen automatikusan működik, hosszabb időre magára hagyható. Ez azonban nem ellenőrzésmentes üzemet jelent! Egy „ beállt” rendszert is érdemes szemrevételezéssel ellenőrizni 3-4 hetente.

TÉLEN - ha a rendszer nincs fagymentesítve - LE KELL ÁLLÍTANI A RENDSZER A KAPCSOLÓVAL!!!!!