free web templates

2"-os  (52mm) búvárszivattyú telepítése

Mobirise

Ez a szivattyú alkalmas a 62 mm átmérőjű kutakhoz, amennyiben a víz mélyebben  van, mint 6-7 méter, és felszíni szivattyúval már nem lehet biztonságos kitermelni. Átmérője 52 mm, hossza 650 mm. 24 és 32 voltos változata van, 10-40 méterről  hasznáható, óránként 0.6-1.8  köbméter kapacitással, mely a napsugárzástól is  függ.

A KÉSZLET A KÖVETKEZŐ DARABOKBÓL ÁLL:  

1 db búvárszivattyú 15 méter kábellal, mely vízmentesen toldott,  1 db kontroller egység, 1 db szárazfutás szenzor 14 m kábellal, 1/2 colos KPE átmenet a csőcsatlakozáshoz. 1 vagy 2 db napelem párhuzamos csatlakoztatásra előkészítve,  szolár tápvezeték  2x5 méter a kültéri kábelezéshez. Ez az alap, amivel  már  működik a  szivattyú.

OPCIÓK:  Tartály szintkapcsoló, vagy  úszókapcsoló,  napelem tartókeret oszlophoz, 1 vagy 2 darabos kivitelben, 

AKKUS MEGOLDÁSHOZ:  2 db szolár-akku, akku töltéskiegyenlítő (kötelezö),  akku töltésszabályzó, nagyáramú biztosító,  akkukábel és saruk

A napelemek oszlopra, állványta szereléséhez  ITT!!!  talál leírást,  Árnyékmentes környezet kell.

A SZIVATTYÚ előkészítése:  húzzuk ki egyensre a szivattyú és a szárazfutás szenzor kábelét,  esetleg  szükség szerint meghosszabbítba.  A 20 mmátmérőjű KPE csovet  rögzítsük a szivattyúba, fektessük a  kábelek  mellé. A kábeleket  fekete gyorskötözővel rögzítsük a  szivattyú  nykához  és a  csőhöz, húzásmentesen.  a rögzítés 2-3 méterenként  ismételjük  meg. A  szárazfutás  szenzort  a  szivattyú  nyakától  kb  1  méterre  külön gyorsközözőkkel (2 db) rögzítsük. Végül  füzzük  be a  tartókötelet a szivattyú lyukaiba, és  több  csomóval  rögzítsük. A köték  független  legyen a  kábelezéstől!  Feladata  a szivattyú  tartásán  kívül a  vezeték tehermentesítése is.   Végül eresszük  le a  kútba  a  szivattyút a  kívánt  mélységig, és  a tartókötéllel  kössük  ki. Célszerű egy  megfelelően  átfurkált csősapkát használni,  ezen  átbujtatva egy  nagyobb  csomó  megoldja a rögzítést, a vezetékekét  is.

Mobirise

A kontroller bekötése:  Jobbról balra haladva, mivel a napelem  bekötése  mindíg az  utólsó!
WL-WC csavar: a szárazfutás szenzor, polaritásfüggetlen, szín mindegy. A piros átkötőt kivesszük.
TH-TC csavar: tartály szintkapcsoló, ha  van  ilyen, egyébként üresen marad.
W1-V1-U1   a szivattyú ( általunk bekötött!)  feketes-zöldsárga-kék vezetéksorrendjének  felel  meg, ekkor  forog a  szivattyú megfelelő  írányban. Ha  mégsem, cseréljük  fel  bármely  kettőt.

B- B+  ha  akkus  üzemben dolgozunk, legalább 4 mm2 kábelt  használjunk. A kontroller  kapcsolója KI állpotban legyen! Polaritásra nagyon  ügyeljünk.

P- P+  a  szolármodulok vezetéke. A helyes polaritás és  feszültség nagyon fontos, ha lehet mérjünk, A modulok feszültsége a 45 Voltot ne haladja meg. Bekötésnék enyha szikrázást  tapasztalhatunk, ha feszültség alatt  van a rendszer, és  az összes led  felvillan.

Figyelem! A szivattyút  csak akkor  kapcsoljuk  be, ha  legalább  negyed órát "ázott" a  vízben, ez  egy  hordó is  lehet. A szivattyú felső  csapágya vízkenésű, de a  helikális rotor is tönkremegy  víz nélkül. A GYÁRTÓ KÜLÖN FELHÍVJA A FIYGYELMET,  a száraz működés kimutatható, és garanciavesztéssel  jár.

   Ezek után   - csak napelemekkel működteteve - kapcaoljuk be alul a szivattyú idító kapcsolót. Rövid idő múlva el fog indulni. A kigyulladó ledek jelzéseit a következő részben találja. 

Figyelem: külön kell  választani  két részáramkört tartalmaz:  a vezérlő áramkört és a motor teljesítményáramkörét. A kapcsolóval csak  a  motort lehet  leállítani, a  vezérlést NEM!